Grzyb
"Zupa z grybów prawdziwych:
Ze sznura grzybów prawdziwych zabrać, spłukać i gotować, aż całe czarne puszczą i miękkie będą. Grzyby odłowić i na drobno zsiekane do wywaru z powrotem wrzucić. Pół kwarty śmietany dodać i pół z tego masła, cały czas mieszając, a z przypraw tylko sól się nada. Dawać zawsze z robionymi łazankami."
Jan Kościuszko "Sztuka przetrwania, czyli jak powstało Chłopskie Jadło", Kraków MCMXCVIII
Ze sznura grzybów prawdziwych zabrać, spłukać i gotować, aż całe czarne puszczą i miękkie będą. Grzyby odłowić i na drobno zsiekane do wywaru z powrotem wrzucić. Pół kwarty śmietany dodać i pół z tego masła, cały czas mieszając, a z przypraw tylko sól się nada. Dawać zawsze z robionymi łazankami."
Jan Kościuszko "Sztuka przetrwania, czyli jak powstało Chłopskie Jadło", Kraków MCMXCVIII
4 comments:
Hej, Badzielec, toc to grzyb z naszego lasu a w tyle to moj pancio sie przedstawia. A pamietasz kurki? Ciekawe czy i w tym roku zaobfituja. W kazdym razie chcialam ci powiedziec ze ze mna wszystko w porzadku!! Choroba Cushinga-szmedziga. Czuje sie swietnie i biegam jak szalona. Pancia mi mowi ze mam sie oszczedzac ale jak moge, taka pogoda i tyle kamieni... A nie pobiegalbys ty tak ze mna? Przyjezdzaj bo juz sie strasznie za toba stesknilam, Moncia
Jaka spostrzegawcza... grzyba zeszłorocznego poznała... cie choroba, psiakrewf... Wszyscy sie cieszymy ze czujesz sie dobrze! Ja bardzo chetnie bym przyjechał wytarzać sie w waszej trawce w której zawsze można wyniuchać jakies zgnilątko. Zaraz każe państwu zadwonić do Twojego państwa i się umówić. Do zobaczenia!
ten z tylu to Wojtek Golachowski ... Robi
No nie calkiem Golachowski - Golachowski chyba wieksza masa ciala sie charaktertyzuje...
Post a Comment